ISIO ry on perustettu

Intersukupuolisten ihmisoikeudet – ISIO ry:

Uusi järjestö perustettu edistämään intersukupuolisten ihmisten oikeuksia

Intersukupuolisten ihmisoikeudet – ISIO ry on perustettu tammikuussa 2020. Järjestö vaatii lakimuutosta, jolla turvataan intersukupuolisten lasten ja nuorten oikeus keholliseen koskemattomuuteen. 

Intersukupuolisuudella viitataan erilaisiin synnynnäisiin kehollisiin variaatioihin, joissa sukupuolitetut kehonpiirteet eivät ole pelkästään nais- tai miestyypilliset. Intersukupuolisuus ei ole sairaus, vaan osa sukupuolitettujen kehonpiirteiden luontaista vaihtelua. YK:n arvion mukaan 1,7% väestöstä on keholtaan intersukupuolisia. Suomessa on näin ollen jopa yli 90 000 intersukupuolista ihmistä. 

“Intersukupuoliseen kehoon syntyneille lapsille ja nuorille tehdään Suomessa lääketieteellisiä toimenpiteitä, kuten leikkauksia ja hormonihoitoja, ilman heidän ilman tietoon perustuvaa suostumustaan. Tämä loukkaa törkeällä tavalla intersukupuolisten lasten ja nuorten oikeutta keholliseen koskemattomuuteen”, toteaa ISIO ry:n puheenjohtaja Kaisli Syrjänen. 

ISIO ry on perustettu vauhdittamaan muutosta intersukupuolisten ihmisten perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseksi. Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa kirjataan, että intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeutta tullaan vahvistamaan ja ei-lääketieteellisestä kirurgiasta tullaan luopumaan. 

“Aika alkaa vihdoin 2020-luvun Suomessa olla kypsä sille, että jokaisen lapsen ja nuoren kehoa ja oikeutta keholliseen koskemattomuuteen kunnioitetaan. Toivomme, että hallitus aloittaa intersukupuolisten lasten kehollista koskemattomuutta turvaavan lakihankkeen välittömästi”, Syrjänen jatkaa. 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Kaisli Syrjänen, puheenjohtaja ISIO ry